Hearing is believing – AiFi Streaming för ARM-processorer

Hearing is believing – AiFi Streaming för ARM-processorer

Sound Dimension AB:s avsikt är att etablera en ny de-factostandard för ljud. Idag kan bolaget meddela att det har passerat ytterligare två viktiga milstolpar på den resan.

 

Milstolpe 1: De första stegen mot AiFi Inside på chipnivå har tagits genom att Sound Dimension implementerat den teknik som används i AiFiTogether-appen på en ARM-baserad hårdvaruplattform med WiFi.

 

Milstolpe 2: Sound Dimension har byggt en prototyp som sömlöst expanderar AiFi Streaming-teknologin tillsammans med iOS- och Androidmobiler. Prototypen är en fristående enhet som kan agera som exempelvis en Spotify Connect eller AirPlay enhet som det går att ansluta till. Andra fristående hårdvaruenheter med högtalare kan därefter dynamiskt ansluta till den första. Även iOS-telefoner och Android-telefoner kan ansluta dynamiskt och agera som högtalare. Ljudbilden anpassas och förändras beroende på vilka enheter som ansluter genom Sound Dimensions beprövade AiFi-teknologi.

 

”Det är en stolt stund för oss på Sound Dimension, speciellt för vårt tekniska team som ligger i framkant. De milstolpar som vi passerat är resultatet av ett intensivt och dedikerat utvecklingsarbete som fortfarande pågår. Nu kan vi visa kraften i AiFi på olika ljudkällor, med en helt ny ljudupplevelse och med en unik teknik. Lika viktigt är att de fördelar vår teknik erbjuder har väckt intresse hos såväl leverantörer av streamingtjänster för musik, som hos tillverkare av Bluetooth-högtalare”, säger Sound Dimensions vd Thomas Bergdahl.

Med en AiFi-teknik som kan arbeta närmare hårdvaran uppnås flera fördelar:

  • En större flexibilitet vad gäller själva ljudkällan. Ljudet kan komma från strömmad media, lokalt lagrad media, eller externt via kabel.
  • Drastiskt minskad tidsfördröjning, så kallad latency, i processandet av ljudet, vilket ger möjlighet till att ha flera högtalare uppkopplade samtidigt.
  • Bättre kontroll över tillgänglig processortid, något som ger en mer pålitlig ljudström och på sikt också en lägre energiförbrukning.

 

Valet att implementera tekniken på ARM-processorer är strategiskt, detta eftersom det stora flertalet av de blåtandsmoduler som utvecklas idag är baserade på sådana processorer. Nästa fas i utvecklingsarbetet, som nu påbörjats, är att utvärdera olika blåtandsplattformar där AiFi-tekniken skulle kunna implementeras, och därefter, i samarbete med existerande och kommande partners, ta fram konceptuella prototyper för kommersiella produkter med AiFi Inside.

 

För ytterligare information, kontakta

Thomas Bergdahl, vd

e-post: tb@sounddimension.se

tel 076-601 05 31

https://sounddimension.se

 

Kort om Sound Dimension

Sound Dimension har utvecklat patenterade och prisbelönta tekniska lösningar som kombinerar ljudteknik och artificiell intelligens (AI). Företaget utvecklar, säljer och licensierar sin AiFi-teknik (förkortning för Artificial Intelligence Fidelity) för att göra det möjligt för alla tillgängliga högtalare att ansluta – oavsett märke, eller typ – till en enhetlig ljudupplevelse, optimerad av AI. Målsättningen är att AiFi kommer att etablera en ny de facto-standard för ljud. Sound Dimension har utvecklat AiFi Streaming som marknadsförs till leverantörer av strömningstjänster och AiFi Inside som riktar sig mot tillverkare av blåtandshögtalare. Sound Dimension grundades 2013 och har sitt huvudkontor i Karlstad. Bolaget noterades på Spotlight Stock Market i oktober 2021 (Ticker: SOUND).